[...] czyli takich, których grupa aminowa znajduje się przy węglu beta w stosunku do grupy karboksylowej. Beta-alanina jest silnym prekursorem karnozyny, która buforuje spadek pH związany m.in. z powstawaniem kwasu mlekowego w mięśniach w trakcie wysiłku. Co skutkuje zmniejszeniem zmęczenia fizycznego. W licznych badaniach stwierdzono także [...]
[...] Jest zimno, więc więcej czasu spędzamy w domu Nawet, jeśli regularnie trenujesz i nie narzekasz na brak ruchu, to porównując dni wiosenne do zimowych zawsze się zaobserwuje spadek aktywności. Jest zimniej, szybciej robi się ciemno, a to powoduje większe zniechęcenie do wychodzenia na dwór. Wiosną czy latem mamy większą ochotę na spacer, rower, [...]
[...] dlaczego z powrotem nabywa się tkankę tłuszczową). Przykładowo mniejsze restrykcje kaloryczne np. dostarczanie 20 kcal na kg masy ciała przynoszą w ciągu 3 miesięcy spadek metabolizmu o ponad 10%! u ludzi stwierdzono bardzo niebezpiecznie zmiany w sercu w pierwszym tygodniu stosowania diety niskokalorycznej. Okazało się, że po tym jednym [...]
[...] pacjentów W badaniu uwzględniono dane o 167 zmarłych, którzy otrzymali recepty od 826 lekarzy z San Diego w Kalifornii od lipca 2015 r. do czerwca 2016 r. Odnotowano 9,7% spadek recept wypisywanych na środki według równoważnika morfinowego do 3 miesięcy po otrzymaniu listu o zgonie pacjenta, Ponadto badanie wykazało spadek liczby nowych [...]
Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]
[...] nie wierzyć. Jeff S. Volek: „Nie stwierdzono istotnych zmian w całkowitym stężeniu testosteronu na czczo, wolnym stężeniu testosteronu i kortyzolu, ale stwierdzono znaczny spadek stężenia insuliny (-28%) i leptyny (-64%) na diecie VLCKD. Poposiłkowe odpowiedzi na insulinę bezpośrednio po posiłku bogatym w tłuszcz były znacznie niższe po VLCKD” [...]
[...] kebaba czy pizzy i udać się na całonocną imprezę, obficie podlewaną alkoholem. Jeśli tak robisz i nie „rośniesz”, to masz odpowiedź, dlaczego tak się dzieje. Powoduje to spadek ilości testosteronu, wzrost kortyzolu, zaburzenia glikemii, insulinooporność. Jeszcze poważniejsze problemy czekają na osoby sięgające po narkotyki. Wielu kulturystów [...]
[...] zapaśników i bokserów, którzy „robili wagę” (pozbywali się wody, aby zmieścić się w kategorii wagowej). Kiedy młode, zdrowe osoby pozbawiono płynów, wykazywały znaczący spadek zdolności koncentracji oraz obniżenie czujności. Działo się tak nawet po utracie tylko 1% wody w organizmie po 13 godzinach. Zjawisko pogłębiło się po 24-godzinach [...]
Czy restrykcje kaloryczne przedłużają życie? Tak. Nadmierne spożycie pokarmów wysokoenergetycznych, przyrost masy ciała (rosnące otłuszczenie, także jeśli chodzi o zasoby tłuszczu w tułowiu, np. tłuszcz wisceralny) są związane z rozwojem wielu chorób (cukrzycą, nowotworami, chorobami sercowo-naczyniowymi), zmniejszoną sprawnością i wzrostem [...]
[...] grupy naukowców sądzą, że winne agresji są serotonina, inne że noradrenalina, jeszcze inne że GABA (testosteron ma wpływ na niektóre receptory z tej rodziny), kolejne że spadek ilości dopaminy. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy testosteron powoduje agresję. Jest tu więcej pytań, niż odpowiedzi. Referencje: Arne Popma i in. [...]
Niewłaściwy trening i zła dieta są główną przyczyną braku efektów odnoszonych na siłowni. Nieważne, czy chcesz się odchudzać, zwiększać obwody mięśni („trening na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z [...]
Cynk należy do pierwiastków śladowych o kluczowym znaczeniu. Pełni wiele podstawowych funkcji w organizmie. Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Cynk odgrywa rolę w regeneracji naskórka, odpowiedzi immunologicznej, powstawaniu i różnicowaniu się komórek krwi. [...]
To pytanie jest prawie tak stare, jak świat. Jednak mimo upływu lat, coraz to nowsze pokolenia, wkraczające na sale treningowe, zadają to samo pytanie. Skąd więc wziął się ten, tak bardzo popularny pogląd…? Podsumowanie Kontrolujemy to, na co mamy wpływ. Nie przejmujmy się zbytnio tym, na co nie mamy wpływu. I nie dajmy sobie wmówić, że mięśnie [...]
[...] W czasie trwania treningu siłowego nie rozbudowujesz masy mięśniowej ani siły. Jak to możliwe? Sama sesja oporowa powoduje, że jesteś słabszy, wolniejszy, czyli odczuwasz spadek możliwości wysiłkowych. Spada ilość glikogenu („paliwa”) i pojawiają się uszkodzenia włókien. Osłabienie może utrzymywać się nawet przez kilka dni. Wzrost masy [...]
Bezpieczna redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej u nastolatków Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, który polega na tym, aby zmusić ciało do pozbycia się zmagazynowanej energii. Efekt ten można osiągnąć poprzez odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczną. Pisząc w uproszczeniu: musimy dostarczać mniej kalorii niż wydatkujemy w ciągu dnia [...]
Ludzie lubią szybkie rozwiązania swoich problemów. Nic więc dziwnego, że tzw. diety cud, które zakładają drastyczne ograniczenie kalorii, cieszą się taką popularnością, mimo że wiele źródeł przekonuje do wolnego i przemyślanego odchudzania. Perspektywa szybkiego schudnięcia i krótkiej męczarni działa na wiele ludzi jak łakomy kąsek — chwilę się [...]
Kiedyś zdobywanie informacji o treningu, diecie czy suplementacji było o wiele bardziej skomplikowane niż teraz. Jak wspomina Jean Pierre Fux (przez wiele lat liczył się w świecie kulturystycznym, m.in. występował w Arnold Classic oraz w elitarnych zawodach Mr. Olympia) informacje w latach 80. XX wieku zawarte w magazynach kulturystycznych były [...]
[...] wzrostu mięśni”. Kontrargument: Szanowny pan raczy kolejny raz naginać fakty, czy jak kto woli — bezczelnie kłamać. W obu grupach nie odnotowano wzrostu masy mięśniowej, a spadek tkanki tłuszczowej był raczej błędem pomiarowym. Jeśli chodzi o argumenty hormonalne, grupa FBW od samego początku miała wyższe stężenie testosteronu, a więc nie stało [...]
Wiedza naukowa ewoluuje na tyle szybko, że niektóre książki mające więcej niż kilkanaście lat można wyrzucić na makulaturę. W dziedzinie suplementacji wspomagającej odporność i funkcjonowanie organizmu także nastąpiły ogromne postępy. Wyniki Po 6 tygodniach u 14 z 22 pacjentów (~64%) otrzymujących probiotyki odnotowano zmniejszenie nasilenia [...]
Siłownia jest miejscem, w którym spotykają się przeróżne osoby. Kiedyś istniał stereotyp „pakera”, który zbytnio nie grzeszył inteligencją. Nie musi być to prawdą, niemniej warto pamiętać, iż niewielu trenujących posiada ugruntowaną wiedzę dotyczącą dietetyki czy treningu. Bardzo często powiela się więc siłowniowe bajania i utwierdza w błędnych [...]